img
img
img
img

AMONYAK ÇÖZELTİSİ

KİMYASAL KOMPOZİSYONU : SULU Amonyak (NH4OH)
GÖRÜNÜŞÜ : RENKSİZ ( ŞEFFAF ), AĞIR KOKULU ( Amonyak
KATI MADDE : Sudaki amonyak gazı miktarı %25 oranında
pH % 1 : 11,7
BUHAR BASINCI : 1013 KPA 25 C
YOĞUNLUĞU : 0.6386 g/cm3 (0C ve 101.3 kPa)
GAZ YOĞUNLUĞU : 0.7714 g/l ( 0C ve 101.3 kPa )
YOĞUNLUĞU : 20 C , % 25
ÖZELLİKLERİ : İNSAN SAĞLIĞI
:

Amonyak, solunması durumunda zehirleyici, vücuda temas halinde her bölge için tahriş edici ve sıvı olarak vücuda temasında şiddetli soğuk yanıklara sebep vericidir.

Deri Teması

Sıvı amonyak sıçramaları, deride ciddi soğuk yanıklar meydana getirir. Nemli amonyak buharı deriyi tahriş eder.

Göz Teması

Sıvı amonyak sıçramaları, gözde etkisi birkaç gün içinde görülemeyen kalıcı hasarlara sebep olur. Amonyak buharları gözü tahriş edebilir ve gözde sulanmalara sebep olur, yüksek konsantrasyonda ciddi zararlar verebilir.

Yutulması

Yemek borusu, mide ve bağırsaklarda ciddi tahriş ve zarara yol açar.

Solunması

Amonyak 5-25 ppm aralığında kokusu hissedilir. 50-100 ppm aralığındaki konsantrasyonlarda uzun süreli maruz kalınırsa hafif tahrişe sebep olur. 400-700 ppm arasında uzun süre solunursa üst solunum yollarında, göz, burun ve gırtlakta tahrişe sebep olur. Daha yüksek konsantrasyonda (1000 ppm'in üzerinde) kısa süre maruz kalınması, göz ve üst solunum yollarına şiddetli şekilde tahriş edebilir. 2000 ppm'in üzerindeki ortamlarda çok kısa sürede akciğerlerde ciddi hasarlara sebebiyet verebilir ve ölümcül olabilir, maruz kalındıktan 48 saat sonra ciğerlerde ödem oluşturabilir ve ölüme sebebiyet verebilir. Meslek ve işi dolayısıyla sık sık ve fazla konsantrasyonlarda limitlerin üzerinde maruz kalındığında kalıcı üst solunum yolu hasarlarına sebep olabilir.

Uzun Süreli Etkiler

Mesleki maruz kalma limitlerinin altındaki maruz kalmalarda, herhangi bir ters etkisi kanıtlanmamıştır. 3.2. Çevre

Amonyak sudaki yaşamı zehirleyicidir. 3.3.Diğer

Yangın, Isınma ve Patlama

Tutuşabilir, atmosfere zçık ortamlarda tutuşması zordur. Kapalı bir ortamdaki amonyak ve hava karışımı yanıcı ve patlayıcı olabilir.

Kapalı bir tank veya silindirdeki amonyak, ısıtıldığında patlama tehlikesi vardır.

Büyük sıvı amonyak kaçakları, yoğun bulut tabakası ve sınırlı görüş alanı oluşturabilir.

İLK YARDIM TEDBİRLERİ

Ürün

Sürat zorunlu ve gereklidir. Etkilenen kişiyi süratle maruz kaldığı ortamdan daha fazla etkilenmemesi için uzaklaşır. Gerekli ilk yardım müdahalesini derhal uygula ve tıbbi tedavi sağla.

Deri Teması

Bol miktarda su ile ıslat ve yıka. Soğuk yanma durumunda donmuş yara iltihapları olabileceğinde elbise deriye yapışabilir. Dikkatle ve özenle ılık su kullanarak buzları erit. Elbiseyi çıkar ve etkilenmiş bölgeyi yıka. Derhal tıbbi tedavi sağla.

Göz Teması

Derhal göz yıkama solüsyonu (%5'lik borit asit çözeltisi) ile yıka, yada su ile en az 15 dakika yıka. Sağlık yardımı sağlanana kadar yıkamaya devam et. Gözleri yıkarken göz kapaklarını açık tut.

Yutulması

Kusmasını engelleyin. Kişi bilinci yerindeyse, ağzını su ile çalkalatıp yıkayın ve 2 yada 3 bardak su içirin. Gerekli tıbbi tedaviyi acilen sağlayın

:
:


 
- Galeri
İrtibat!